Summa: 0 kr
Fri frakt
Du har 0 produkter i din kundvagn.
Din varukorg är tom.
TOTAL SUMMA
0 kr

Terrängkartan

Äventyrlig familjesemester

I år gjorde vi en annorlunda familjesemester som jag varmt kan rekommendera till familjer där barnen blivit åtminstone sju-åtta år. Min fru kom på den briljanta idén att åka till Lofoten med ett första stopp i Kirunafjällen. Sagt och gjort så packade vi bilen med vad som kan behövas plus att vi la två kajaker på taket.

Vi bestämde innan att vi skulle växla mellan att sova i tält och bo i stugor. Så vi bokade stugor för fem nätter, först två nätter i Björkliden och sedan tre nätter i Lofoten på två olika ställen. Däremellan så planerade vi för två nätter i tält.

Vi startade från Luleå med sikte på Björkliden som första stopp. Väl framme och installerade i stugan så tog vi vår första lilla vandring till Silverfallet som är ett vattenfall som kommer ur Rakkasjokka och mynnar ut i Torneträsk. Väldigt vackert och lättillgängligt från Björkliden eller direkt från E10. Det var varmt och soligt så barnen; Isak 11 år och Tove 8 år, rev av sig kläderna och tog ett uppfriskande dopp i det 13-14 gradiga vattnet.

Dag två blev det en längre strapats upp till den magiskt vackra Trollsjön. Trollsjön når man bäst från E10 vid Låktatjåkko tågstation. Från vägen upp till sjön är det en vandring på ca 6 km och ca 400 höjdmeter. Vi hade strålande väder så det blev en väldigt vacker tur upp genom Kärkevagge dalgången som även kallas stendalen med alla sina stora stenblock. När man går med barn får man räkna med många pauser och att det tar lite längre tid, för oss tog det ca 2,5 timmar upp och ca 1 timme ner.

Dag tre innan avfärd mot Norge och Lofoten så åkte vi till Abisko och tog stolsliften upp på Nuolja. Här uppifrån är det en oerhört fin utsikt, framförallt en molnfri dag som vi hade.

Sedan bar det vidare mot Norge och Lofoten, vi stannade på väg neråt på en fin plats och tältade. Tänk på att kolla så det är okej att slå upp tältet, Norge har inte samma allemansrätt som oss i Sverige.

Dag fyra åkte vi längre ned på Lofoten, vi passerade staden Svolvaer och den mysiga byn Henningsvaer innan vi nådde Kabelvåg och vår första natt i en rorbu. Rorbuer är inredda gamla fiskarbostäder.

Vi checkade in på Kalle i Lofoten som detta ställe hette. Vi fick en fin och mysig rorbu men det som överraskade mest på detta ställe var aktivitetshallen som fanns på detta ställe, den roade både vuxna och barn. Där fanns en badmintonplan, pingisbord, klättervägg, träningsmaskiner mm.

image

Dag fem var siktet inställt på Kvalvika-stranden, enligt bilder vi hade sett skulle detta vara en alldeles fantastisk plats. Efter lite väntande fick vi plats på parkeringsplatsen som ligger närmast leden som går mot Kvalvika beach. Denna vandring är ca 2,5 km lång, man går genom ett bergspass så stigningen är ca 200 höjdmeter upp och sedan samma antal ned på andra sidan.

Det vi hade sett på bilder stämde. Det var en väldigt vacker plats med de branta bergen och det klarblåa vattnet. Det set ut som att man kommit till en paradisstrand i Thailand, skillnaden är dock att vattnet bara har en temperatur på 10-11 grader. Detta hindrade dock inte barnen från att gladeligen bada i de stora vågorna.

image
image

På kvällen körde vi in på en camping (i Fredvang) och slog upp tältet alldeles vid vattnet, det blåste rejält hela natten så det är tur att det finns ordentliga tält.

image

Dag sex tog vi oss till Reinefjorden, det blev strålande väder på kvällen och vi la kajakerna i vattnet och paddlade ut i det klara och kalla vattnet.

image

Vid Reinefjorden hade vi bokat två nätter hos Reinefjorden sjöhus, detta skulle visa sig vara en väldigt positiv överraskning. Ett alldeles nyöppnat ställe som hyr ut jättefina sjöhus alldeles vid vattnet.

Dag sju hade vi bestämt oss för fiske, det var sämre väder den dagen men som ordspråket säger: Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder! Vi hyrde en liten motorbåt och körde ut på havet, vill man få fisk så ska man åka till Lofoten och fiska. Alla i familjen fick fisk; sej och makrill. Jätteroligt.

Dag åtta var hemresedag, vi hade bokat den tidiga färjan från Moskenes till Bodö. Färjan tar ca tre timmar och det kan rulla lite ombord, jag och sonen kände av det medan tjejerna i familjen tog det med en klackspark.

Sedan blev det ca 50 mil vacker väg från Bodö hem till Luleå efter Silvervägen.

image

Ha´ de´! som norrmännen säger…//Tobias

428 dagar sedan
älskaäventyr
Älska femte årstiden
image

Jag tror att många av känner igen känslan där nån gång i slutet av februari när man för första gången på några månader känner att solen värmer. Det är full vinter ute men man vet att snart kommer den femte årstiden, vårvintern. Enligt mig den bästa tiden på året. Se filmen så förstår ni vad jag menar.

Jag bor i Luleå och Luleå Kommun gör varje år en 11 km lång och fantastiskt fin skridskobana runt staden, de soliga helgdagarna i mars och april så myllrar det av ljus och soltörstande människor på isen.  Detta är en bra start på vårvintern. 

Sen kommer vi till tiden runt påsk när vårvintern är som bäst i Kiruna-fjällen. Ljuset har återvänt och snön är kall fin och förhoppningsvis orörd. Skidorterna Björkliden och Riksgränsen har sin högsäsong, Björkliden håller backarna öppna över valborgshelgen och Riksgränsen kör ända till midsommar.

I år (2017) hade vi bokat några dagar i Björkliden runt påsk och för att kröna vår vistelse och vårvintern så hade vi bokat helikopterskidåkning med Artic Guides, vi hade tre dagar på oss. Torsdagen var inte ens tänkbar, dålig sikt och blåst. Fredagen lite bättre men ändå inte bra nog för att helikoptern skulle lyfta.

Så kom lördagen och det såg väldigt lovande ut. Det blev helt magiskt bra. Vi hade bokat en timmes flygtid och på den timmen han vi med åtta (8) toppar. Vi fick väldigt fina åk med riktigt fin snö och en dag som vi sent ska glömma. Se filmen och upplev en bråkdel av vår känsla den dagen.

Gillar ni skidåkning eller bara att vara ute så rekommenderar jag er att åka upp till Lapplandsfjällen under april och maj.

//Tobias på Äventyrsbutiken

502 dagar sedan
älskaäventyr
Våga Vägra Frysa
image

För att maximera ditt äventyr så finns det en rad punkter att tänka på. Den första väldigt viktiga punkten är hur vi hanterar kyla/värme. Hur ska vi tänka innan vi ger oss ut? Hur hög är aktivitetsgraden, hur mycket kommer vi att svettas?

Oavsett om du ska ut på en löptur eller om du ska ut på en promenad så bör du ha ett underställ närmast kroppen. Understället ska vara i ett fukttransporterande material, såsom merinoull eller syntetfiber.

Underställets huvuduppgift är att hålla huden torr. Vi rekommenderar nästan alltid ett underställ i merinoull. Ett underställ i syntet kan vara bättre vid högpulsaktiviteter.


De största fördelarna med merinoull är:

  • Du håller värmen även om du svettas och blir fuktig
  • Det luktar inte illa om understället efter bara några timmars användning
  • Du behöver inte tvätta merinoull så ofta, det är bra för vår miljö
  • Ullen renar sig själv, häng bara plagget på vädring så blir det fräscht igen

Underställen finns i olika tjocklekar för olika värme.

Nästa lager kan också vara av ull men även av dun eller syntet. Detta lager är det värmande lagret och här funkar material med mycket luft i sig bra. Här rekommenderar vi ofta ett dunlager, som värmer väldigt bra och väger nästan ingenting samt att det går att packa ned till väldigt liten volym.

Nu kommer vi till det yttersta lagret och här ska vi få stopp på vind och vatten.Detta kallas skallager. Här finns det också väldigt många olika produkter, det de alla har gemensamt är ett membran som inte släpper igenom vind eller vattendroppar.

Denna skalprincip går lika bra att använda på händer och fötter som på över och underkropp.

För att riktigt kunna älska äventyr under höst, vinter och vårvinter gäller Våga Vägra Frysa!

//Tobias Jönsson, Äventyrsbutiken Hägglunds. www.aventyrsbutiken.se

594 dagar sedan
äventyr, friluftsliv, vinter, ÄlskaÄventyr
Öppettider
Mån-Fre: 10.00-18.00
Lördag:10.00-15.00
Söndag: 12:00-15:00Luleå
Storgatan 26
97232 Luleå
0920-15640
info@aventyrsbutiken.se